Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017

“Η προφητεία του Μότσαρτ” και ο Πιέρ Ωγκύστ Ρενουάρ

“ Η Gabrielle με την κοσμηματοθήκη”. Το αγαπημένο μοντέλο του Πιέρ Ωγκύστ Ρενουάρ σ’ έναν από τους πίνακες της σειράς που δημιούργησε με μοντέλο εκείνη. Το τριαντάφυλλο, στα μαλλιά ή στο χέρι, μπροστά σε αόριστο φόντο, πάντοτε παρόν ως το σύμβολο της νεότητας του μοντέλου. Η πρωταγωνίστρια της προφητείας του Μότσαρτ είναι η Gabrielle του Πιέρ Ωγκύστ Ρενουάρ. Η εκλεκτή που ταξίδευε από τόπο σε τόπο μες τις δεκαετίες και τους αιώνες, αλώβητη απ' το χρόνο.
“…Αέρινη, σχεδόν άυλη, με το κορμί της να ακολουθεί τις νότες της μουσικής, λες και ήταν μια απ’ αυτές, έχοντας ξεπηδήσει κι αυτή απ’ το σαξόφωνο. Χέρια υψωμένα, καρποί λυγισμένοι και παλάμες να περιστρέφονται ακολουθώντας την τροχιά των λεπτών και μακριών δαχτύλων. Μαλλιά, μαύρος καταρράκτης που χυνόταν πάνω στο μοβ παλτό της και τα λεπτά μακριά της πόδια, το ένα καρφωμένο στη γη και το άλλο να περιστρέφεται γύρω του. Το ροζ μαντίλι ξέφυγε απ’ τον λαιμό της, παρασύρθηκε απ’ τον αέρα και ήρθε προς το μέρος του. Γλίστρησε μέσα απ’ την παλάμη του και προσγειώθηκε απαλά μπρος στα πόδια του σαξοφωνίστα. Εκείνος έσκυψε, το μάζεψε και του το πρόσφερε, προτρέποντάς τον μ’ ένα νεύμα του κεφαλιού να της το επιστρέψει. Ο Μαρσέλ αποσβολωμένος, παρατήρησε το μελαψό πρόσωπο του ηλικιωμένου σαξοφωνίστα, απ’ τα μάτια και κάτω, καθώς το μέτωπό του το κάλυπτε η ρεπούμπλικα με την κόκκινη κορδέλα.
Πήρε το μαντίλι και στράφηκε προς το μέρος της. Άφαντη. Στράφηκε προς τον σαξοφωνίστα. Άφαντος και εκείνος. Έφερε το μαντίλι στη μύτη του και απόλαυσε το άρωμά του. Μύριζε φρεσκοκομμένο τριαντάφυλλο…” (2)

Υ.Γ. 1: “ Η Gabrielle με την κοσμηματοθήκη”- 1910, ελαιογραφία σε μουσαμά- Γενεύη, συλλογή Skira

        2:  Απόσπασμα από το βιβλίο “Η προφητεία του Μότσαρτ”- Σύγχρονοι Ορίζοντες- 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Γιαλάν Ντουνιάς» του Μιχάλη Πιτένη, εκδόσεις Γράφημα Της Δήμητρας Καραγιάννη (περ. ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, τ. 211-212, χειμώνας 22-23)

Ο Μ.Π. είναι από τις διακριτές πνευματικές οντότητες της πόλης, της περιοχής και όχι μόνο. Συγγραφέας πολλών μυθιστορημάτων, τα οποία όχι άδ...