Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

Ο Κοζανίτης Γεώργιος Λασσάνης και ο Ν. Καζαντζάκης

Συνδέεται ο Κοζανίτης λόγιος και πολιτικός Γεώργιος Λασσάνης με έναν εκ των μέγιστων των ελληνικών γραμμάτων, το Νίκο Καζαντζάκη;
Συνδέεται καθώς ο λογοτέχνης κέρδισε ένα από τα βραβεία του Λασσάνειου Δραματικού Αγώνα που χρηματοδοτούνταν από το κληροδότημα του αγωνιστή του '21.

Ο Γεώργιος Λασσάνης (1793- 1870) ήταν λόγιος και πολιτικός από την Κοζάνη. Ανέπτυξε δραστηριότητα ως συγγραφέαςδραματουργός και δάσκαλος ενώ παράλληλα συμμετείχε στην επανάσταση του 1821. Ήταν συνεργάτης του Αλέξανδρου Υψηλάντη και βοήθησε στην προετοιμασία της ελληνικής επανάστασης στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες. Μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους κατέλαβε διάφορα αξιώματα.  
O Λασσάνειος Δραματικός Αγώνας του Πανεπιστημίου Αθηνών θεσπίστηκε δέκα εννέα (19) χρόνια μετά το θάνατο του, το 1889, και διήρκησε μέχρι το 1910, με κάποια χρονικά κενά,  αξιοποιώντας το κληροδότημα του Γεωργίου Λασσάνη. Τα έπαθλα ήταν δύο, ένα για τη συγγραφή τραγωδίας και ένα κωμωδίας, η οποία θα απεικόνιζε τα νεοελληνικά ήθη σε μια προσπάθεια τόνωσης του ενδιαφέροντος για σύνθεση έργων με ελληνικά θέματα.*


Σ΄ αυτό το διαγωνισμό έλαβε μέρος ο Νίκος Καζαντζάκης (1883-1957) το Μάϊο του
1910 με την τραγωδία του "Θυσία" (που δημοσιεύτηκε έπειτα με τον τίτλο «Ο Πρωτομάστορας»). Το έργο αυτό, όπως αναφέρεται στην επίσημη Χρονογραφία του Βίου του, "βραβεύεται με χιλιόδραχμο βραβείο στο Λασσάνειο Δραματικόν Αγώνα, με εισηγητή το Σ. Κ. Σακελλαρόπουλο."
Αν το 1910 ήταν η πρώτη γνωριμία του μεγάλου Κρητικού με την Κοζάνη, ελέω Λασσάνη, φέτος θα ξανανταμώσουν καθώς στο 2ο λογοτεχνικό συμπόσιο που διοργανώνεται στην πόλη (29,30/9, 1/10/2017) θα υπάρχει ιδιαίτερη θεματική ενότητα αφιερωμένη στο έργο του, με αφορμή το γεγονός πως το 2017 ανακηρύχθηκε έτος Καζαντζάκη από το Υπουργείο Πολιτισμού, καθώς συμπληρώνονται 60 χρόνια από το θάνατο του.
* Τα στοιχεία για το Λασσάνειο διαγωνισμό του Πανεπιστημίου προέρχονται από την εισήγηση του κ. Θεοδόση Πυλαρινού στο 5ο Συνέδριο με τίτλο: Το Βυζάντιο και η Δύση (23-27 Νοεμβρίου 2015). Θέμα της εισήγησης, "Καρηκομόωντες: Ένας άγνωστος κωμικός αγών καθαρευόντων κατά μαλλιαρών για την ελληνική γλώσσα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Γιαλάν Ντουνιάς» του Μιχάλη Πιτένη, εκδόσεις Γράφημα Της Δήμητρας Καραγιάννη (περ. ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, τ. 211-212, χειμώνας 22-23)

Ο Μ.Π. είναι από τις διακριτές πνευματικές οντότητες της πόλης, της περιοχής και όχι μόνο. Συγγραφέας πολλών μυθιστορημάτων, τα οποία όχι άδ...