Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Ο μισητός Σάϋλοκ…

Ανήμερα του θανάτου του μεγάλου άγγλου δραματουργού Ουίλλιαμ Σαίξπηρ (23 Απριλίου 1616), απ΄ τους αθάνατους χαρακτήρες που δημιούργησε, διαλέγω έναν απ΄ τους απεχθέστερους. Τον Εβραίο Σάϋλοκ, τον ανταγωνιστή του Αντόνιο, στο έργο «Ο έμπορος της Βενετίας».
Τα λόγια του Σάϋλοκ, αυτός ο μικρός μονόλογος του, σε κάποιο σημείο του έργου, συγκλονιστικά.
“Δεν έχει ο Εβραίος μάτια; Δεν έχει ο Εβραίος χέρια, όργανα, σώμα, αισθήσεις, πάθη, συναισθήματα; Μήπως δεν τρέφεται απ΄ τα ίδια φαγιά, δεν πληγώνεται απ΄ τα ίδια όπλα, δεν πεθαίνει απ΄ τις ίδιες αρρώστιες, δεν γιατρεύεται με τα ίδια φάρμακα, δεν κρυώνει το χειμώνα και ζεσταίνεται το καλοκαίρι, ακριβώς όπως κι ο Χριστιανός; Αν μας τρυπήσετε, δεν ματώνουμε; Αν μας γαργαλίσετε, δεν γελάμε; Αν μας φαρμακώσετε, δεν πεθαίνουμε; Αν μας αδικήσετε, δεν θα εκδικηθούμε; Αν σας μοιάζουμε σ΄ όλα τ΄ άλλα, θα σας μοιάζουμε και σ΄ αυτό! Αν ένας Εβραίος αδικήσει Χριστιανό, πώς δείχνει αυτός την ταπεινοφροσύνη του; Μ΄ εκδίκηση! Αν Χριστιανός Εβραίο αδικήσει, πώς αυτός θα τ΄ αντιμετωπίσει, ύστερα απ΄ το παράδειγμα του Χριστιανού; Μ΄ εκδίκηση! Την ίδια προστυχιά που με διδάξατε θα κάνω, κι ο διάολος να με πάρει αν δεν γίνω καλύτερος απ΄ τους δασκάλους μου”.

Όπως και αν το δει κανείς, ο μισητός (στο έργο) Σάϋλοκ πέρασε στο πάνθεον των χαρακτήρων της παγκόσμιας δραματουργίας, ενώ αυτά τα λόγια που ΄βαλε στο στόμα του ο Σαίξπηρ περιγράφουν ουσιαστικά όχι μόνο την ιστορία της ανθρωπότητας, αλλά και το παρόν και το μέλλον της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Γιαλάν Ντουνιάς» του Μιχάλη Πιτένη, εκδόσεις Γράφημα Της Δήμητρας Καραγιάννη (περ. ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, τ. 211-212, χειμώνας 22-23)

Ο Μ.Π. είναι από τις διακριτές πνευματικές οντότητες της πόλης, της περιοχής και όχι μόνο. Συγγραφέας πολλών μυθιστορημάτων, τα οποία όχι άδ...