Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Μετά το ΦΠΑ, η χωριάτικη σαλάτα!

         Επιτέλους, να και μια ευχάριστη είδηση! Από την 1η Αυγούστου 2013 μπορούμε να ξαναπροσεγγίζουμε χωρίς φόβο και τρόμο ένα από τα πλέον παραδοσιακά ελληνικά εδέσματα. Το γύρο!
Το γύρο με πίτα, το γύρο με ψωμάκι, το γύρο όπως και αν τον θέλει και τον προτιμάει ο καθένας. Φυσικά δεν πρόκειται για κάτι μικρό ή αμελητέο διότι τα τελευταία χρόνια αφού κόψαμε, αρχικά, το γύρο της Γαλλίας κι ας στοίχιζε μόνο 1.200 ευρώ το άτομο, το γύρο της Ιταλίας που ήταν κατά τι φθηνότερος και προσφερόταν στα 1.100 ευρώ, αναγκαστήκαμε τελικά να στερηθούμε και τον ελληνικό γύρο με πίτα καθώς τα 2.50 ευρώ που κόστιζε μας φαινόταν πολλά. Τώρα, όμως, όλα αυτά θα αποτελέσουν παρελθόν και πλέον ο γύρος θα προσφέρεται μόλις στα 2.30 ευρώ!
Μείωση αρκετή αν συμβαίνει να έχεις τετραμελή οικογένεια και μάλιστα φαγανή, το οποίο σημαίνει πως άντε εσύ και η σύζυγος να κάνετε κράττει και να περιοριστείτε στον ένα (σ. σ. η σύζυγος το κάνει και λόγω  διαίτης, για να είμαστε ειλικρινείς, και εσύ λόγω χοληστερίνης, καθώς είσαι και μιας κάποιας ηλικίας και δεύτερος γύρος την ίδια βραδιά δε λέει…), τα παιδιά, όμως, πώς να τα συγκρατήσεις αν πεινάνε και θέλουν και δεύτερο; Οπότε το κέρδος αυξάνεται, γιατί έχουμε και λέμε, έξη γύροι η οικογένεια, επί 20 λεπτά κέρδος το κομμάτι, ή το κεφάλι, να τα 1.20 ευρώ το όφελος!

            Κι όλα αυτά, γιατί παρακαλώ; Διότι πετύχαμε την πολυπόθητη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, η οποία ούτε μικρή είναι ούτε αμελητέα, αλλά μια τεράστια επιτυχία για τη χώρα μας. Γι΄ αυτό εξάλλου βγήκε κοτζάμ Πρωθυπουργός να μας την αναγγείλει, άσχετα αν την πάτησε μ΄ εκείνα τα… γαλλικά που ξεστόμισε και βγήκαν στον αέρα, κάνοντας τον να αισθανθεί σαν να έπιασε με γυμνό χέρι τη σούβλα του γύρου.
            Και γιατί να μην το κάνει αυτό ολόκληρος Πρωθυπουργός; Νομίζετε πως είναι λίγο ή άνευ αξίας; Αν το πιστεύετε αυτό πρώτον είστε κακεντρεχείς και ανθέλληνες και δεύτερον ανενημέρωτοι και δεν ξέρετε τι συμβαίνει στον έξω κόσμο και εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις, στα κέντρα αποφάσεων που λένε. Διότι βρε άσχετοι πριν βγει ο Πρωθυπουργός μας και αυτογαμοσταυριστεί, με το θέμα ΦΠΑ στην εστίαση είχε ασχοληθεί κοτζάμ Eurogroup, στο οποίο εκτός από εκλεγμένους και διορισμένους πολιτικούς εκπροσώπους συμμετέχουν και οικονομικοί σύμβουλοι, με κάτι πτυχία, διδακτορικά και μάστερ, ΝΑ… με το συμπάθιο. Από τη στιγμή, λοιπόν, που ασχολήθηκαν όλοι αυτοί, πώς να μην ασχοληθεί και ο Πρωθυπουργός; Α, ασχολήθηκε και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, εκείνος ο αφράτος κύριος που είναι και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εκδίδοντας μια λιτή ανακοίνωση 180 σειρών, αλλά λέγεται πως είχε τους λόγους του. Ξοδεύει που ξοδεύει τόσα για φαγητό, να μην τύχει κάποιας ελάφρυνσης με τη μείωση, τουλάχιστον, του ΦΠΑ; Αρκεί να μην πατσίσει τις προηγούμενες δαπάνες με τις τωρινές, αυξάνοντας τις ποσότητες που καταναλώνει.

            Θα μου πείτε, όμως, καλά οι δικοί μας, αλλά αυτοί του Eurogroup είναι σοβαροί άνθρωποι και ασχολούνται με το δικό μας ΦΠΑ στην εστίαση; Γιατί παρακαλώ δεν είναι; Απ΄ όσα έγιναν γνωστά, σε επόμενη συνεδρίαση θα ασχοληθούν και με την αναλογία λαδιού και ξυδιού στη χωριάτικη σαλάτα!  Γιατί θα μπει η χωριάτικη σαλάτα στο στόχαστρο τους; Για τον απλούστατο λόγο πως είναι το πιάτο που καταναλώνουν περισσότερο απ΄ όλα οι Ευρωπαίοι πολίτες, όταν επισκέπτονται τη χώρα μας, καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Να μην ασχοληθούν λοιπόν οι ηγεσίες τους με το πόσο λάδι και ξύδι θα μπαίνει στον οργανισμό των πολιτών τους και να μας αφήσουν ανεξέλεγκτους να τους δηλητηριάσουμε κιόλας;  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Γιαλάν Ντουνιάς» του Μιχάλη Πιτένη, εκδόσεις Γράφημα Της Δήμητρας Καραγιάννη (περ. ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, τ. 211-212, χειμώνας 22-23)

Ο Μ.Π. είναι από τις διακριτές πνευματικές οντότητες της πόλης, της περιοχής και όχι μόνο. Συγγραφέας πολλών μυθιστορημάτων, τα οποία όχι άδ...